Комисија за заштиту конкуренције
Комисија учествовала на 23. годишњој конференцији Међународне мреже за конкуренцију (ICN)

kzkКомисијa за заштиту конкуренције Републике Србије учествовала је на 23. годишњој конференцији Међународне мреже за конкуренције (ICN), уз покровитељство Секретаријата ове мреже. у Сауипеу, Бразил, а домаћин је било бразилско тело за заштиту конкуренције- Conselho Administrativo de Defesa Econômica (CADE).

Na конференције, представница Комисије мр Нина Васић, виша саветница у Сектору за правне послове, домаћу и међународну сарадњу имала је улогу говорника на панелу Радне групе ICN-а за ефективност тела за заштиту конкуренције (ICN AEWG), који је био посвећен теми делотворне обуке и развоја капацитета тела за заштиту конкуренције.

Tеме овогодишње конференције одражавале су најактуелније теме из области заштите конкуренције (борба против картела у светлу друштвено-економских изазова и дигитализације, интеракција између глобалних тржишта и локалних потреба у области пољопривреде и снабдевања храном, итд), али и активности радних група у оквиру ICN-а, посвећеним, између осталог, питањима злоупотребе доминантног положаја, борбе против картела, повећања перформанси тела за заштиту конкуренције и заговарања конкуренције у јавности.

Конференцији је присуствовало око 400 учесника из 80 земаља, укључујући представнике тела за заштиту конкуренције и међународних организација, професоре универзитета, правнике и консултанте који се баве облашћу заштите конкуренције, и др.

Делегација Комисије за заштиту конкуренције Северне Македоније у посети КЗК

kzkДелегација Комисије за заштиту конкуренције Северене Македоније, коју је предводила председница Ана Николоска посетила је Комисију за заштиту конкуренције и разговарала са члановима Савета Комисије Чедомиром Радојчићем и Синишом Милошевићем.

Главне теме разговора биле су билатерална сарадња у спровођењу политике заштите конкуренције и конкретним начинима проширења сарадње дефинисане Меморандумом о међусобном разумевању и сарадњи на подручју политике и права тржишне конкуренције потписаног 2016. године.

Такође, било је речи о размена искуства два тела у процесу придруживања Србије и Северне Македоније Европској унији и даље унапређење регионалне сарадње тела за заштиту конкуренције.

Састанку су присуствовали и члан Комисије Северне Македоније Розана Ванковска, Јован Тодоров руководилац Сектора државне помоћи КЗК Северне Македоније и руководилац Сектора Комисије за заштиту конкуренције Миле Узуновски.

Заједничка радионица Комисије и јавних тужилаштва

kzkКомисија за заштиту конкуренције и јавна тужилаштва одржали су заједничку радионицу за размену искустава у поступцима јавних набаки у којима је утврђена повреда конкуренције прописана у члану 10. Закона о заштити конкуренције у организацији Правосудне академије а у оквиру УСАИД пројекта за унапређење јавних набавки.

На радионици су представљене и анализиране мере заштите конкуренције и ослобађање од обавезе из мере заштите конкуренције (енг. leniency program) према Закону о заштити конкуренције, рестриктивни споразуми и специфичности управних поступака у вези са јавним набавкама, у којима је утврђена повреда конкуренције из члана 10. Закона о заштити конкуренције и тужилачке праксе у вези са условима за кривично гоњење за кривична дела Злоупотреба у вези са јавном набавком из члана 228. став 1. и Закључење рестриктивног споразума из члана 229. став 1. Кривичног законика и услови за факултативно ослобађање од казне прописано чланом 229 став 2. КЗ.

На радионици су након разговора усвојени закључци и препоруке у циљу дефинисања простора и могућности сарадње Комисије за заштиту конкуренције и Јавног тужилаштва.

Радионицу су присуствовали јавни тужиоци из Београда, Ниша, Новог Сада и Краљева и представници Комисија за заштиту конкуренције.

Одржан семинар на тему „Оцене утицаја прописа на конкуренцију“ на тржишту

kzkКомисија за заштиту конкуренције уз сарадњу Одељења OECD-а за конкуренцију и Одељења OECD-а за југоисточну Европу, Републичког секретаријата за јавне политике, одржала је семинар на тему оцене утицаја прописа на конкуренцију на тржишту.

Учесницима семинара су се обратили члан Савета Комисије за заштиту конкуренције Чедомир Радојчић, заменица директорке Републичког секретаријат за јавне политике Сања Мешановић и руководилац Сектора за правне послове, домаћу и међународну сарадњу Комисије за заштиту конкуренције Гордана Лукић.

Семинару су присуствовали државни службеници који раде на пословима израде нацрта прописа при министарствима и другим организацијама која врше јавна овлашћења. Реализација семинара подржана је и кроз пројекат OECD-а „Правични тржишни услови за конкурентност“(https://www.oecd.org/south-east-europe/programme/fair-market-conditions-adriatic.htm).

Смернице Комисије освојиле престижну награду

kzkСмернице Комисије за израду програма усклађености пословања, са пратећим моделом и листама за контролу усклађености су ове године у оквиру Antitrust Writing Awards освојиле награду гласова публике у делу најбољих “Soft Law” материјала тела за заштиту конкуренције и истраживања (Soft Laws & Studies – Најбољи „меки закони“ и студије) у регији Европе. Пун назив награде је “Best Soft Law, Europe, Readers Choice – 2024 Antitrust Writing Awards“.

Доделу ових престижних награда организују публикација Concurrences и универзитет George Washington, а циљ је да промовишу изучавање права конкуренције и допринесу промоцији и заговарању заштите конкуренције (antitrust advocacy) у сферама права и економије.

Публикација Комисије је један од осам награђених “Soft Law” материјала тела за заштиту конкуренције, а у категорији Европе се поред смерница Комисије гласало за радове Европске Комисије и тела за заштиту конкуренције Уједињеног Краљевства, Француске, Аустрије, Мађарске, Португала, Шпаније, Холандије, Литваније и Турске.

Одабир најбољих “меких закона“ и студија има за циљ да допринесе развоју културе и свести заштите конкуренције као и да издвоји неке од најинтересантнијих административних пракси које би чешће и распрострањеније могле бити примењене. Ова категорија настоји да подржи међународну промоцију и заговарање заштите конкуренције (antitrust advocacy) тако што истиче најцелисходније и најрелевантније материјале тела за заштиту конкуренције која се не односе на конкретне предмете и поступке, као што су смернице, анализе тржишта, итд.